Bekijk hier het volledige programma
Het 23e congres van de NVPO vindt plaats op vrijdag 17 maart 2017 in Hogeschool Domstad te Utrecht. De deuren zijn geopend voor psychologen, maatschappelijk werkers, geestelijk verzorgers, verpleegkundigen, (para)medici, onderzoekers, beleidsmakers of anderen die werkzaam zijn in zorg, onderzoek of beleid voor patiënten met kanker.
Zowel onze wetenschappelijke kennis als onze ervaringskennis binnen de psychosociale oncologische zorg (PSOZ) blijven zich ontwikkelen. Om de kwaliteit van de PSOZ verder te optimaliseren is het van belang dat we ons als sector inzetten voor een grotere synergie tussen psychosociaal oncologisch beleid, onderzoek en de klinische praktijk. Tijdens het NVPO-congres 2017 informeren wij u over recent opgedane kennis en laatste ontwikkelingen binnen de PSOZ. Hoe kunnen we het toepassen van deze kennis en innovaties in de praktijk verbeteren? Hoe zorgen we ervoor dat onze ervaringskennis wordt gestoeld op wetenschappelijke evidentie? Wat kunt u als zorgprofessional, beleidsmedewerker of onderzoeker daarin betekenen?
Het plenaire ochtendprogramma ziet er als volgt uit:
- Het congres wordt geopend met een introductie “Kennistranslatie, van ‘bridging the gap’ naar ‘making the connection’” door Eveline Spelten vanuit Monash University, Australië. Zij is een expert op het gebied van kennistranslatie binnen de psychosociale oncologie.
- Na een inhoudelijk overzicht zullen verschillende sprekers inspirerende voorbeelden geven van kennistranslatie binnen de psychosociale oncologie waarmee u mee aan de slag kunt in uw dagelijkse praktijk:
- “Een dokter tegen tabak: van spreekkamer tot barricade”. Pauline Dekker, longarts uit het Rode Kruis ziekenhuis Beverwijk, zal haar ervaringen delen hoe zij, samen met haar collega Wanda de Kanter, succesvol awareness creëert over de gevolgen van tabaksverslaving en hoe zij beleid beïnvloedt rondom roken. Hoe zorg je voor beleidsveranderingen? Hoe krijg je wetenschap naar de patiënt? Wat werkt wel en wat niet?
- “Kennistranslatie binnen het AYA platform vanuit het perspectief van de AYA ambassadeur”. Lara Jongbloets MSc zal als AYA ambassadeur het perspectief van de patiënt belichten over de ervaringen van samenwerking tussen patiënten, onderzoekers, beleidsmakers en zorgprofessionals binnen de PSOZ.
- “Implementeren doe je samen”. Chantal Lammens vanuit IKNL zal aan het woord komen over hoe we evidence-based psychosociale interventies kunnen implementeren in de praktijk.
- De ochtend wordt afgesloten met interactieve discussie aan de hand van stellingen over hoe we kennisdeling en translatie binnen ons werkveld kunnen verbeteren. Hierbij worden de sprekers uit het ochtendprogramma en de aanwezige bezoekers uitgenodigd om een actieve bijdrage te leveren onder andere met gebruik van stemkastjes.
Na de lunchpauze kunt u deelnemen aan één van de 5 workshops of aan het wetenschappelijk middagsymposium. In de workshops kunt u bijvoorbeeld kennismaken met een methode om het zelfversterkend vermogen van betrokkenen bij kanker te mobiliseren of leert u hoe u een blended cognitieve gedragstherapie voor angst voor terugkeer van kanker kunt inzetten in uw dagelijkse praktijk. In het wetenschappelijk middagsymposium wordt u geïnformeerd over de laatste kennis binnen de PSO door keynote speaker prof. dr. Joost Dekker (VUmc) en met 5 geselecteerde wetenschappelijke presentaties
Bekijk hier meer inhoudelijke informatie over de workshops en het wetenschappelijk middagsymposium.
Het congres wordt aan het einde van de middag, tijdens een borrel, afgesloten met de uitreiking van de posterprijs, het stipendium en de NVPO-award. Daarbij is er natuurlijk ook gelegenheid om na te praten.