Diagnostiek en behandeling van autisme bij (jonge) kinderen

Autismespectrumstoornissen worden steeds vaker gediagnosticeerd. Schatte men de prevalentie 30 jaar geleden nog 2 tot 5 op de 10.000, uit recent onderzoek blijkt dat dit maar liefst 60 tot 100 op de 10.000 is. Hoewel het de vraag is of deze toename is te verklaren door een daadwerkelijke groei of door andere criteria, een ding is duidelijk: het is van groot belang om ASS op een goede manier te diagnosticeren en kinderen met ASS zo vroeg en adequaat mogelijk te behandelen.
Wij nodigen u graag uit voor het congres Diagnostiek en behandeling van autisme bij (jonge) kinderen dat Hogrefe Uitgevers op dinsdag 13 november 2012 organiseert. Gerenommeerde deskundigen uit het veld en met ruime klinische ervaring vertellen over verschillende nieuwe vormen van diagnostiek en evidence based behandelingen van ASS bij jongens en meisjes. In de ochtend wordt er eerst ingegaan op de richtlijn die dit najaar zal verschijnen. Daarna komen verschillende vormen van diagnostiek aan bod: vroegdiagnostiek, screenen en observeren van kinderen, en gestandaardiseerd interviewen van ouders. Na de lunch wordt er uitgebreid stilgestaan bij nieuwe, veelbelovende behandelvormen. Aan bod komen executieve functietraining, Applied Behavior Analysis, Early State Denver Model en gezinsbehandeling.

Programma

10.00-10.35    Opening en richtlijn autisme bij kinderen – dagvoorzitter Ina van Berckelaer-Onnes

10.35-11.10    Vroegdiagnostiek en screening – Jorieke Duvekot

11.10-11.40    Koffiepauze

11.40-12.15    Gestandaardiseerd interviewen van ouders – Maretha de Jonge

12.15-12.50    Observatie van kinderen – Annelies de Bildt

12.50-13.50    Lunch

13.50-14.25    Executieve functietraining – Hilde Geurts

14.25-15.00    Applied Behavior Analysis (ABA) – Bibi Huskens

15.00-15.30    Koffiepauze

15.30-16.05    Early State Denver Model (ESDM) – Emma van Daalen

16.05-16.40    Gezinsbehandeling – Cisca Aerts

16.40             Borrel

Sprekers

Drs. Cisca Aerts is als kinder- en jeugdpsychiater verbonden aan het Dr. Leo Kannerhuis in Doorwerth.

Prof.dr. Ina van Berckelaer-Onnes is emeritus hoogleraar orthopedagogiek aan de Universiteit Leiden.

Dr. Annelies de Bildt is psycholoog en als onderzoeker werkzaam bij Accare, divisie Universitair Centrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie in Groningen.

Dr. Emma van Daalen is als kinder- en jeugdpsychiater verbonden aan de afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie, zorglijn autisme van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

MSc. Jorieke Duvekot is als onderzoeker verbonden aan de afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie/psychologie van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis en Yulius.

Prof. dr. Hilde Geurts is hoogleraar autisme cognitie gedurende de levensloop en is zowel werkzaam bij de Universiteit van Amsterdam als bij het Dr. Leo Kannerhuis.

Dr. Bibi Huskens is als gz-psycholoog en onderzoeker werkzaam bij het Dr. Leo Kannerhuis.

Dr. Maretha de Jonge is als cognitief-gedragstherapeut en gz-psycholoog verbonden aan de afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Inschrijven

Inschrijving:
Deelname aan het congres kost € 255,00 incl. BTW, inclusief lunch, koffie met versnaperingen, een borrel en een exemplaar van het boek Autisme bij jonge kinderen van Sally Rogers, Geraldine Dawson & Laurie Vismara.

Annulering:
Annulering Bij ontvangst van uw schriftelijke annulering vóór 15 oktober 2012 vindt restitutie plaats onder aftrek van € 35,00 administratiekosten. Na deze datum kan geen restitutie meer plaatsvinden.

Algemene informatie

Locatie:
De Eenhoorn
Barchman Wuytierslaan 2
3818 LH Amersfoort
033 – 467 37 30

Doelgroep:
(Kinder- en jeugd)psychologen, klinisch (neuro)psychologen, therapeuten, psychiaters, schoolpsychologen, leerkrachten, intern begeleiders, onderwijsbegeleidingsdiensten en iedereen die beroepshalve te maken heeft met (jonge) kinderen met ASS.

Accreditatie:
Accreditatie is aangevraagd bij:
Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP)
Vereniging van gedragstherapie en cognitieve therapie (VGCT)
Federatie van Gezondheidszorgpsychologen (FGZP)
Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen (NVO)
Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP)

  • Wanneer 13 november 2012
  • Waar De Eenhoorn, Amersfoort
  • Categorie

Diagnostiek en behandeling van autisme bij (jonge) kinderen
13 november 2012

© Copyright 2023 - Congress Care - Website door Lemone